Home » Правни је прави!

Правни је прави!

Многи студенти су изабрали студије права, јер су унапред знали да желе да буду судије, тужиоци, адвокати или професори. За неке од њих, изучавање права представља начин да исправе неку личну неправду са којом су се сусрели у животу, за друге прилику да својим знањем унапреде друштво у којем живе, док неки пак, правничко образовање виде као могућност да остваре приход и обезбеде бољи животни стандард. Овим студентима обично није потребан ниједан додатни подстицај или уверавање да су изабрали прави каријерни пут, али за оне који још нису сигурни или се двоуме око избора будућег факултета, ево неколико добрих разлога зашто су студије права прави избор:

  1. Знање је моћ (Франсис Бејкон) – користећи стечено знање и познавање правног система бићете у прилици да као правник помогнете свима којима је потребна правна помоћ, између осталог, угроженима и маргинализованим заједницама, и да им обезбедите приступ правди.
  2. Образовање је најмоћније оружје које можете употребити да промените свет (Нелсон Мендела) – право је знање и вештина која се изучава хиљадама година, која еволуира и која има значајно место у свим пређашњим, садашњим и будућим друштвеним системима. Познајући право моћи ћете да иницирате и учествујете у друштвеним променама.
  1. Успешни људи су они који сами стварају своје шансе (Бернард Шо) – оптирајући за Правни факултет као један од најпрестижнијих на академској сцени, стећи ћете углед у друштву. Постаћете део једне друштвено високо рангиране професије са дугом традицијом која ће вам омогућити друштвени статус и поштовање заједнице којој припадате.
  1. Инвестиција у знање доноси најбоље камате (Бенџамин Френклин) – диплома Правног факултета пружиће вам могућност остваривања прихода уз истовремени допринос квалитету и сигурности живота других људи, остваривању правде и правичности. Имаћете могућност да уновчите своје знање и себи омогућите добар и сигуран живот, јер вештине и компетенције које ћете стећи, увек ћете моћи да материјализујете.
  1. Пракса увек мора бити грађена на доброј теорији (Леонардо да Винчи) – током четири године основних студија, имаћете могућност да учите, разумете и аргументовано разматрате теоријске основе права, али и прилику да научите како да пишете правне акте који се базирају на јасним и убедљивим аргументима. Похађаћете стручну праксу у суду, тужилаштву, адвокатским канцеларијама и на тај начин ћете стећи искуство и упознати старије колеге из струке.
  1. Будућност се не може предвиђати, него је треба стварати (Морис Блондел) – Правни факултет пружа велики дијапазон правних каријера за све своје дипломце, јер данас не постоји институција која себе и своје пословање може лишити услуга дипломираног правника. Након завршених основних студија, можете наставити да се усавршавате у области правне теорије у оквиру постдипломских мастер и докторских студија права, а можете се определити и за рад у пракси. Због велике потражње и спектра вештина које поседују, дипломирани правници обављају улоге од општег друштвеног значаја у различитим областима.
  1. Не постоји аспект друштва који није регулисан правом (Арон Барак) – право није резервисано само за оне који желе да остваре или заштите своја права на суду, већ за све нас. Стога, право треба да познају сви, а не само неки. Одабиром Правног факултета, ви ћете бити ти „неки“ који ће имати монопол на знање које ће свима у животу кад-тад затребати.
  1. Најбољи начин да пронађете себе јесте да изгубите себе тако што ћете помагати другима (Махатма Ганди) – као студенти Правног факултета, већ током студија ћете имати прилику да алтруистичким радом у оквиру правних клиника искористите стечено знање за пружање бесплатне (pro bono) правне помоћи својим суграђанима. Волонтерски рад правника представља важан део стечених квалификација, јер на овај начин правници доприносе напретку заједнице и помажу онима којима је правна помоћ потребна, а немају средстава да је плате.
  1. Ignorantia iuris nocet (Непознавање права шкоди) – право је наука која се константно развија, а од оних који је изучавају захтева креативност, антиципирање и аналитички приступ. Студије Правног факултета активно подстичу и код својих студената развијају логичко размишљање, критички приступ и систематичност као вештине које су корисне не само за правнике, већ за сваког човека и његову егзистенцију.

За крај, имајте на уму да право није обично занимање, већ избор животног позива. Нелсон Мендела, Махатма Ганди, Рут Бејдер Гинсбург и многи други људи који мењају и који су мењали свет били су правници. Ако желите да будете део ове одабране групе, видимо се на пријемном испиту у понедељак 29. јуна.

Правни факултет

Универзитета у Београду

Последње вести